De voordelen en vooroordelen van naturisme

De voordelen
Waarom kiezen mensen om als naturist door het leven te gaan? Hieronder een korte omschrijving van de voordelen die wij zien in naturisme.

Verschillen vallen weg
Met kleding kan snel onderscheid worden gemaakt. Kleding maakt de man (en vrouw) immers. Zonder kleding zijn er geen verschil tussen de mensen.

Wist je dat onderzoek heeft aangetoond, dat bloot rondlopen goed is voor de gezondheid?

  • je hele lichaam kan vitamine D aanmaken
  • doordat je huid gemakkelijker kan ademen ziet je huid er gezonder uit
  • geen rode strepen op je lichaam door te strakke knellende kleding
  • blootsvoets lopen stimuleert je hersenen
  • verbetert de doorbloeding
  • mensen die naakt slapen slapen beter
  • verlaagt risico op (vaginale) infecties; kleren kunnen een voedingsbodem voor bacteriën zijn
  • doordat je lichaam harder moet werken om zichzelf warm te houden verbrand je meer calorieën

Respect
Op een naturistencamping hebben de mensen meer respect voor elkaar, maar ook voor zichzelf. Daarbij is iedereen even kwetsbaar als de ander. Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. Groot/klein – dik/dun – man/vrouw – met/zonder handicap.

Sociale controle
Er is een grotere mate van sociale controle dan op een “klerencamping”. De mensen letten op elkaars spullen en op elkaar. Een helpende hand wordt al snel geboden.

Rust
Op een naturistencamping is er vaak meer rust. Geen harde radio’s. Spelende kinderen ja, die zijn er natuurlijk wel. Luidruchtige jeugd, ja die is er ook. Hiervoor is vaak een plek waar dit minder of niet storend is. Toch heerst er een behoorlijke mate van rust. Na bepaalde tijd houdt men rekening met elkaar, ook jeugd!

Vrij gevoel
Het geeft een vrij gevoel om het weer op je hele lichaam te voelen. De zon of een zuchtje wind voel je overal. Met name een wandeling in de ochtendzon is heerlijk zonder kleding.

Hygiëne
Naturistencampings zijn vaak schoner dan de “klerencampings”. Ook de gasten zorgen dat alles schoner blijft. Een vergelijk tussen het “gewone” strand en het naaktstrand is vaak snel gemaakt. Op het naaktstrand is het vaak schoner dan op het “gewone” strand.

Omkleden
In een klein hokje omkleden in het zwembad geeft kans op natte kleding door het vallen bij het omkleden. Op het strand moet je je beschermen bij het omkleden. Anders ziet iemand een stukje bloot. Speciaal hiervoor ontworpen de omkleed handdoek.
Ga je naaktzwemmen, dan is het een stuk eenvoudiger. Je gaat de kleedruimte van het zwembad in en kleed je daar uit. Of je loopt het strand op, kiest een plekje en de kleren gaan uit en je bent klaar.

Poncho+voor+volwassenen+Pon+Celtic+13412

Douchen
Op een “gewone” camping zijn er sanitairblokken voor dames en heren apart. Hier zijn dan kleine doucheruimten. In deze doucheruimten moet je je uitkleden en zorgen dat alles droog blijft. Het is geen uitzondering dat een onderbroek op de vloer valt in het water. Op een naturistencamping hoeft je niet in een klein nattig hokje te douchen, maar gebeurd vaak in een grotere doucheruimte. Deze ruimte is voor dames en heren samen. Je gaat over het algemeen zonder kleren naar de douche, zodat die ook niet nat kunnen worden. Ook je handdoek blijft dan droog. Voor gezinnen is een grote doucheruimte ideaal. Samen de kinderen douchen, zodat je elkaar gemakkelijk kan helpen.

2018-05-05 15.41.42

Wasgoed
Bij terugkomst van vakantie heb je minder wasgoed. Scheelt weer in het werk, de portemonnee en daarbij ook het milieu.

Help-hij-past-niet-dicht

Afdrogen na het zwemmen
Na het zwemmen kan je opdrogen aan de lucht. Er is geen natte zwemkleding die klef blijft en koud wordt. Het zwembad vervuilt daarbij ook nog eens minder door de zwemkleding.

Streeploos bruin
Veel mensen gaan naar een zonnestudio om streeploos bruin te worden. Dit gebeurd in een afgesloten ruimte. Tijdens de vakantie echter blijft er een zwembroek/short of bikini over. Op een naturistencamping word je streeploos bruin. Geen witte lijnen van kleding. De plek van een horloge of de bandjes van slippers blijven vaak wit(ter). Geen kans om op verbranding bij randjes langs zwemkleding. Dit door het verschuiven of het verwisselen van je outfit.

Nadenken
Bij het wakker worden hoef je niet lang na te denken of wat je moet aantrekken en kan je vanuit bed zo de camping oplopen. Slaap je zonder kleren, loop je zo de camping op. Met minder weer kan je uiteraard wel wat aantrekken.

Modetrends
Op een ‘normale’ camping of op het ‘gewone’ strand wil je wel met de laatste trends mee. Je zwemkleding of dagelijkse kleding “moet” afgestemd zijn op de laatste modetrends. Als je op een naturistencamping of naaktstrand komt, is de mode altijd gelijk, namelijk bloot. Altijd de laatste mode voor handen.

04     07

Jeugd
Voor jeugdigen is bloot niet altijd een vanzelfsprekendheid. Dat is iets wat binnen het naturisme wordt geëerbiedigd. Op het strand in zwemkleding, op de camping met een broek aan. Geen probleem! Op latere leeftijd komt men wellicht weer terug op de kleding en gaat alles weer uit.

2018-05-10 09.44.18-7

Kosten
Een leuke zwemshort voor mannen heeft al gauw een aardig prijskaartje. Op internet kwam een leuk zwemshort van Boss voorbij. Het prijskaartje gaf€ 59,90 aan. Dan ben ik blij zonder zwembroek te zwemmen.

Knipsel

Nadelen
Natuurlijk zijn er ook altijd nadelen. Hieronder een paar van de nadelen.
– Naturisme is taboe. Er is niet met iedereen over te praten.
– Social Media. Voor je het weet sta je op een foto en ongewenst gedeeld op Social Media.
– Als je op vakantie de hele dag bloot bent, moet je thuis weer kleding aan.

De vooroordelen
Over naturisme zijn aardig wat vooroordelen. Helaas vaak onwetendheid. Onderstaand een aantal van deze vooroordelen.

Naturisme = Seks
Deze denkfout schijnt echt onuitroeibaar. Eigenaardig is wel dat uitsluitend onwetende niet-naturisten ervan uitgaan dat uit naturisme gelijk staat met sekstoerisme. Echte onwetendheid of ter kwader trouw? Zijn naturisten dan aseksuele wezens? Helemaal niet, evenmin als niet-naturisten trouwens… en gelukkig maar.

Naturisme… OK maar niet met een lichaam als het mijne…
Het beeld van het perfecte lichaam wordt ons eenvoudigweg opgedrongen door boekjes en andere media. Of dacht je dat de middenpagina van Playboy een afspiegeling van de naakte werkelijkheid was? Verlos jezelf van de dwingende gedachte dat een menselijk lichaam pas mooi is als het voldoet aan de criteria die anderen ons voorhouden. Eén blik op het naaktstrand en je ziet meteen hoe gevarieerd de menselijke soort wel is. Het naturisme laat je toe je lichaam te accepteren zoals het is, met inbegrip van alle onvolkomenheden. Trouwens, komt de échte schoonheid niet van binnenuit?

Naaktrecreatie is vies en immoreel…
Eeuwen geleden was het de natuurlijkste zaak ter wereld, te leven en te werken in je blootje. Alle sociale contacten vonden bloot plaats. Verdriet, plezier, sport en spel, bruiloften, begrafenissen alles zonder bedekkende kleding.
Groot, dik, klein, lelijk, zwaar of licht geschapen, een kleed of berenvel deed je alleen om, op het moment dat weersomstandigheden dit vereisten. Niemand dacht hier verder over na. De “beschaving” heeft hierin grondig verandering gebracht. Bloot werd onlosmakelijk verbonden met zedeloos. Je eigen lichaam bewonderen – laat staan er plezier aan beleven – was een taboe en het lichaam van anderen al helemaal uit den boze. Verschillende geloofsleren droegen hier meer dan hun steentje toe bij. Onze “beschaving” kent op heel wat vlakken bitter weinig scrupules, maar elkaar bloot in de ogen kijken, ho maar.

Toch maar liever een zwembroek of badpak…
Voor ons hoef je de badkleding niet uit te laten, maar als er één kledingstuk is dat volkomen overbodig en onzinnig is, lijkt het ons het ons wel de zwembroek of het badpak! Of dacht je misschien dat het warmer was mét dan zonder? Of hygiënischer?

Ga terug naar “Stukje geschiedenis
Ga verder naar “Naturisme uitproberen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s