Stukje geschiedenis

Hoe kom je tot naturisme
Dat is een veel gestelde vraag. Op deze pagina proberen we hier een klein beetje een antwoord te geven. Zoals je kan lezen, gaat het grootste stuk over Jerom. Hij heeft het meeste van het naturisme ontdekt en later gedeeld met Nancy. Zij is daar toen in meegegaan.

Schooltijd op de Mavo
In de puberteit is bloot niet iets wat heel gewoon is. Met leeftijd genoten onderling gescheiden douchen na gym of sport is dan meestal wel de max. Jerom leerde echter al in een vroeg stadium omgaan met gemengd bloot. Dit gebeurde tijdens zijn schooltijd op de Mavo. Tijdens die diverse reisjes die Jerom met school maakte werd het preutse er al vroeg afgehaald.

Reisje Duitsland
Tijdens een reis naar Duitsland waren er in het gebouw waar we verbleven douches voor jongens en meiden. In beide gevallen was het een doucheruimte met meerdere open douches. In eerste instantie werd er door de jongens en meiden apart gedoucht. Vanuit de meereizende leerkracht werd aangegeven dat gemengd douchen geen probleem was. Twee van de drie jongens gingen dan ook samen met de twee meiden douchen. Eerst wat raar, maar dat gevoel was vrij snel weer over.

Reisje Oostenrijk
In Oostenrijk was er een huis gehuurd met privézwembad. Hier mocht van de meereizende leerkracht naakt worden gezwommen. In eerste instantie werd er door de aanwezige jongens met zwembroek aan gezwommen. Stel je voor om zonder zwembroek aan te gaan zwemmen. De  leerkracht gaf echter zelf het voorbeeld en zwom zonder badkleding. De aanwezige jongens bespraken onderweg van/naar een uitstapje om ook de zwembroek uit te laten. Dat gebeurde dan ook en op één na liet iedereen z’n zwembroek achterwegen. Dat de ene jongen dat niet deed, vond niemand een probleem. De slaapkamers zaten op twee verdiepingen. Twee of drie slaapkamers zaten in het huis bij de bewoners. De overige zaten in de kelder samen met een woonruimte en keuken. In onderbroek ging iedereen door het huis naar de zwembadruimte en voor de deur werden alle onderbroeken verzameld. Een heerlijk vrij gevoel met het naaktzwemmen. De rest van het verblijf werd er zonder zwemkleding gezwommen.

Scan_20170820-AA
Naaktzwemmen in privézwembad

Werkweek
Tijdens de werkweek in de vierde klas was er een sauna op het kampterrein aanwezig. Af en toe ging de sauna aan. Er was af en toe een moment alleen voor de dames en aansluitend kon er gemengd gebruik van de sauna worden gemaakt. Samen met een groepje jongens en meiden ging Jerom ook naar de sauna. Heerlijk relaxen aan het eind van de dag.

Na de Mavo
Ook na de schooltijd op de Mavo ging de ontdekkingstocht verder.

Sportfondsenbad Delft
Na het door Jerom behalen van het examen van de Mavo kregen alle leerlingen een goodiebag met diverse kortingsbonnen. Zo was er ook een kortingsbon voor de sauna en kon er ook kennis worden gemaakt met de sauna bij het Sportfondsenbad in Delft. Er werd nu voor het eerst kennis gemaakt met een openbare sauna. Met een groepje ging Jerom daar een keertje heen. De eerste keer uit de kleren in het openbaar is dan best spannend, zeker met de leeftijd van 16 jaar. Later werd er met dat groepje jongens regelmatig een avondje sauna gedaan. Dit gebeurde dan tijdens de gemengde tijden.

Diverse sauna’s
Doordat het groepje jongens een beetje uit elkaar viel, ging Jerom af en toe zelf naar de sauna toe. Bij het Sportfondsenbad in Delft, de Tropisauna in Rotterdam van Tropicana (bestaat niet meer) of Sauna de Hofstede in Rijswijk (afgebrand). Vaak alleen, af en toe met een vriend.

FivDWYN.jpg
Tropisauna
IMG_23511-1500x1125.jpg
Sauna van Sportfondsenbad Delft

Scouting
Met skireizen van scouting waren er ook soms hotels met een sauna. De jeugd kreeg de mogelijkheid om kennis te maken met de sauna. Diversen deden dit dan ook. Soms een uurtje eerst voor de meiden en daarna gemengd. Met een groepje werd ook nu gemengd gebruik gemaakt van de sauna. De een zonder en de ander met badkleding. Ook hier werd niet moeilijk over gedaan.

Zoeken naar informatie
Op internet werd door Jerom het een en ander gelezen over naturisme. Hierdoor werd nog meer de interesse gewekt.

Eerste keer naaktzwemmen en naaktstrand
In het Sportfondsenbad in Delft wordt door de NZD (Naakt Zwemmen Delft) op zondag een naaktzwemuurtje gehouden. Daar ging Jerom af en toe naar toe. In de Delftsehout werd een keertje het naaktstrand geprobeerd. Dit beviel en dus ging hij ook af en toe naar Hoek van Holland naar het naaktstrand. De eerste keren is dat dan wel spannend. Met name in de Delftsehout. Wie weet kom je een bekende tegen op het naaktstrand, of loopt of fiets iemand bekends voorbij en merkt je op. Na een paar keer heb je dat niet meer door en gaat dat ook niet meer meespelen. Eigenlijk wel grappig dat dit nooit is gebeurd. Leesvoer mee, badlaken mee en relaxen in de zon. Even onthaasten van het dagelijkse werk.

Samen
Jerom leerde Nancy kennen. Samen gingen ze af en toe naar de sauna. Een dagje relaxen in “Thermen Holiday” in Schiedam. Samen spraken zij over sauna en kamperen op een naturistencamping.

Naturistische vakantie
In 1999 gingen we samen voor het eerst op vakantie. Met een koepeltentje op stap. We bezochten samen de “gewone” camping.

In 2000 gingen we weer samen op vakantie. In eerste instantie gingen we weer naar een “gewone” camping in Duitsland. Daar spoelden we weg en besloten terug te gaan naar Nederland en een keer het kamperen op een naturistencamping te proberen. Er werd contact gelegd met Natukreek in Brielle. Daar wilde men ons graag ontvangen, ondanks dat we geen lid waren van een naturistenvereniging. Met z’n tweetje gingen we met een klein tentje op stap. Spannend om, na het opzetten van het tentje, op een camping uit de kleren te gaan. De eerste momenten onwennig, maar na een tijdje merk je niet meer dat je geen kleding aan hebt. Een heerlijk gemoedelijke sfeer en als snel raak je aan de praat met andere campinggasten. Met name met de buren van toen hadden we heel leuk contact. Af en toe gingen we de camping af om iets te bekijken of voor de boodschappen. Terug op de camping werd het steeds normaler dat de kleren uit “moesten”. Op Natukreek was geen zwembad en dus zwommen we in het Brielse Meer. Langs de water kant konden we lekker in de schaduw zitten (was ook wel nodig met de diverse verbrandingen in verband met ontbreken van schaduw) bij de aanlegsteiger. Af en toe kwamen er boten voorbij. Eerst voel je je bekeken, jij bloot op de camping, zij gekleed op de boot. Ook dit is zo gewent. Het was heerlijk toeven op een naturistencamping. Jammer dat de kleren weer aan moesten om naar huis te gaan.

Het naturistisch kamperen beviel zo goed, dat we in 2001 samen een rondje langs diverse naturistencampings in Frankrijk hebben gedaan.

Na de eerste stappen op een naturistencamping, gingen we ook naar de diverse stranden toe. Ook nu heerlijk in de zon, zonder kleding. De “Delftsehout” of het naaktstrand in Hoek van Holland werd af en toe bezocht.

Voor ons is het eenvoudig geworden. Badkleding op de camping, met het zwemmen (behalve tijdens reguliere zwemtijden) of op het strand hoeft niet meer.

2017-09-28 06.38.03-2

Ga verder naar “De voordelen en vooroordelen van naturisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s